VOLKSTRIBUNAAL TRIBALE VOLKEN SURINAME

DI GAAN KUUTU WOSU FU MATU KÖNDË VÖLUKU U SAANA.

Neem contact op

555-555-5555

mijnmail@mailservice.com

10 juni 2023

Nederlandse ambassadeur over kwestie-Asawini: ‘Ik ben officieel niet geïnformeerd’

Door Jason Pinas

PARAMARIBO  Surinaamse autoriteiten hebben de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan formeel nog niet geïnformeerd over de bedenkelijke uitzetting van de Nederlandse staatsburger Regita ‘Asawini’ Edenburg. Dat heeft de diplomaat vrijdag benadrukt tegenover journalisten.


Volgens hem tast de ambassade “in zekere zin” nog altijd in het duister over dit vraagstuk. “Wij kregen via de media – en niet via de Surinaamse autoriteiten – te horen dat mevrouw Edenburg zou zijn opgepakt en in detentie zou zijn genomen. We kregen te horen dat ze op het politiebureau Geyersvlijt zat”, legt Van der Zwan uit.

“Ik ben verbaasd dat Suriname niet volgens het Verdrag van Wenen heeft gehandeld”

Volgens hem heeft de Nederlandse ambassade tot twee keer toe geprobeerd Edenburg te bezoeken in de gevangenis. “Toen wij daar kwamen de tweede keer bleek dat ze was verdwenen. Ze was meegenomen door de justitiële autoriteiten en met onbekende bestemming vertrokken”, onderstreept de ambassadeur.


Hij heeft op basis daarvan meteen een schrijven gericht aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) om opheldering te vragen over met name de verblijfplaats van de activiste. “Toen bleek ons achteraf dat ze in Cayenne zat onder begeleiding van Surinaamse politieambtenaren. Ook dat hebben wij niet via de officiële kanalen gehoord. Die hele gang van zaken heeft ons eerlijk gezegd bevreemd.”

Verdrag van Wenen

Van der Zwan wijst erop dat volgens het Verdrag van Wenen de Nederlandse ambassade officieel op de hoogte moest worden gesteld en ook de gelegenheid moest hebben gekregen om Edenburg te bezoeken en normale consulaire diensten te verlenen. “Dat is in dit geval niet gebeurd. Ik ben verbaasd dat Suriname niet volgens het Verdrag van Wenen heeft gehandeld.”


Van minister Ramdin en diens collega Kenneth Amoksi van Justitie en Politie kreeg de ambassadeur mondeling te horen dat de mensenrechtenactivist wordt verdacht van staatsgevaarlijke activiteiten. Hoewel de diplomaat middels een officieel schrijven heeft gevraagd om meer duidelijkheid in deze kwestie is er tot op dit moment geen informatie verstrekt vanuit de Surinaamse autoriteiten. Van der Zwan: “Ik heb geen stukken gekregen. Tot de dag van vandaag niet.”

Bron: de Ware Tijd

5 april 2025
‘Die dingen moeten we hier niet hebben’
13 september 2023
PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi is gisteren aangeklaagd bij het Volkstribunaal Tribale Volken Suriname in Brokopondo voor misdaden tegen de menselijkheid. Die misdaden zouden zijn gepleegd met het moedwillig laten lozen van overtollig water uit het Brokopondo-stuwmeer in maart. Openbaar aanklager Frank King vraagt het tribunaal ook veroordeling van het staatshoofd voor diefstal van internationale fondsen die ter beschikking zijn gesteld tijdens de ramp, maar nooit de Saramaccaanse gemeenschap en de slachtoffers van die ramp hebben bereikt. King eist als compensatie dat aan die gemeenschap 150 miljoen euro wordt uitgekeerd.
28 augustus 2023
PARAMARIBO — Het vervolgen van daders die strafrechtelijke handelingen, oorlogsmisdrijven en criminele handelingen hebben gepleegd tijdens de Binnenlandse Oorlog (1986-1992), waaronder de moorden in het dorp Moiwana, moet naar een speciaal in te stellen Volkstribunaal.  De Surinaamse overheid zou naar aanleiding van de uitspraak van het Constitutioneel Hof, met het niet verbindend verklaren van de Amnestiewet, het parlement kunnen verzoeken, om bij kaderwet een Moiwana Tribunaal op te richten.
9 juni 2023
GFC NIEUWSREDACTIE - De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan, zegt verbaasd te zijn over enkele delen uit de verklaring van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, waarin hij zijn relaas doet over de uitzetting van activist Regita ‘Asawini’ Edenburg. Aan ABC zegt van der Zwan dat het absoluut niet zo is dat een Nederlandse staatsburger in Frans-Guyana kan worden uitgezet. Amoksi schreef in zijn verklaring ‘𝑑𝑎𝑡 𝑚𝑒𝑡 ℎ𝑒𝑡 𝑝𝑟𝑜𝑏𝑒𝑟𝑒𝑛 𝑢𝑖𝑡𝑧𝑒𝑡𝑡𝑒𝑛 𝑣𝑎𝑛 𝐸𝑑𝑒𝑛𝑏𝑢𝑟𝑔 𝑣𝑖𝑎 𝐹𝑟𝑎𝑛𝑠-𝐺𝑢𝑦𝑎𝑛𝑎 𝑑𝑒 𝑢𝑖𝑡𝑧𝑒𝑡𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑣𝑎𝑛 𝐸𝑑𝑒𝑛𝑏𝑢𝑟𝑔 𝑖𝑛 𝑓𝑒𝑖𝑡𝑒 𝑤𝑎𝑠 𝑣𝑜𝑙𝑡𝑜𝑜𝑖𝑑. 𝐻𝑒𝑡 𝑔𝑎𝑎𝑡 𝑜𝑚 𝑒𝑒𝑛 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑒𝑠 𝑠𝑡𝑎𝑎𝑡𝑠𝑏𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 𝑒𝑛 𝐹𝑟𝑎𝑛𝑠-𝐺𝑢𝑦𝑎𝑛𝑎 𝑖𝑠 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑒𝑠 𝑔𝑟𝑜𝑛𝑑𝑔𝑒𝑏𝑖𝑒𝑑. 𝐸𝑛 𝑜𝑝 ℎ𝑒𝑡 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑑𝑎𝑡 𝑧𝑒 ℎ𝑒𝑡 𝑔𝑟𝑜𝑛𝑑𝑔𝑒𝑏𝑖𝑒𝑑 𝑣𝑎𝑛 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑎 𝑏𝑒𝑡𝑟𝑒𝑒𝑑𝑡, 𝑖𝑠 𝑑𝑒 𝑢𝑖𝑡𝑧𝑒𝑡𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑣𝑜𝑙𝑡𝑜𝑜𝑖𝑑’. De Nederlandse ambassadeur benadrukt dat zij in land van herkomst uitgezet dient te worden. Dat kon via de directe weg, aangezien er twee lijnvluchten zijn die naar Amsterdam reizen. Van der Zwan vindt het daarom raadselachtig waarom voor een dergelijke omweg via Frans Guyana is gekozen.
7 juni 2023
‘Die dingen moeten we hier niet hebben’
31 mei 2023
'Dit is echt schandalig'
22 april 2023
In het schrijven wordt het bedrijf ook opgeroepen om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van, de lozingen en opslag van het giftige cyanide in het Saramaccaanse grondgebied. De granman der Saramaccaners, Albert Aboikoni, heeft het tribunaal benaderd om te onderzoeken of Zijin Rosebel Goldmines N.V. verantwoordelijk kan worden gehouden voor de cyanidelozingen in het stuwmeer en opslag van het chemische middel in het Saramaccaanse grondgebied. Het schrijven is eerder deze week gericht aan het bedrijf, de president, de vicepresident, verschillende ministers, maar ook de Caricom, FBI, de Organisatie van Amerikaanse Staten, de ambassades van de buurlanden en de Nederlandse Ambassade.  “Op basis van de resultaten van het onderzoek, zal ik bepalen of u zal worden aangeklaagd bij het Volkstribunaal Suriname. Mocht het onderzoek in uw nadeel uitvallen, dan zal ik de President van het Volkstribunaal verzoeken, om u en uw organisatie, een gebiedsverbod op te leggen met onmiddellijke ingang, wegens schending van het Saramaccaanse Vredesverdrag, schending van het Samaca-vonnis van 28 november 2007, en schending van het Statuut van Asindohopo van 15 november 2022”, vermeldt de brief.
10 februari 2023
We schrijven de jaren zestig van de vorige eeuw. Een deel van het Saramaccaanse volk (Saamaka) – vijfduizend mensen – moet verhuizen omdat de regering en Alcoa de Brokopondo Overeenkomst hebben getekend in 1958. Dat geeft Alcoa recht op goedkope elektriciteit en een concessie van 75 jaar in ruil voor de bouw van onder meer de stuwdam en de waterkrachtcentrale en het aanleggen van het stuwmeer.  Triest zijn de beelden van de kerk in Ganzee die langzaam onder water verdwijnt en de mensen die mistroostig de boot pakken om met tegenzin te verhuizen. Paramaribo heeft stroom nodig, en alles in naam van ontwikkeling schijnt geoorloofd.
8 februari 2023
PARAMARIBO — Het recent door granman Albert Aboikoni ingestelde Volkstribunaal voor Tribale Volkeren heeft dinsdag een kennismakingsgesprek gehad met een delegatie van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR).